Monday, May 20, 2013

Almanca icin oneriler ve kaynaklar

Merhaba arkadaslar,

Sizinle almanca ogrenirken nelerin onemli oldugunu ve hangi kaynaklarin sizi daha da ileri bir seviyeye tasiyacagini bugun tusa :) alalim. Kusura bakmayiniz, klavyemde maalesef turkce karakterler yok ve ingilizce klavye ye alistigimdan mazur gorunuz efem.

Oncelikle sunu unutmayin,daha baslarken, almanca ogrenmesi kolay bir dil ancak elbet her dil gibi motivasyonunuzu yuksek tutunuz. Eger hobi olarak ogrenmek isterseniz, biraz zaman alacaktir cozmek ancak amaciniz varsa ve aktif olarak kullanmayi hedefliyorsaniz daha motiveli bir sekilde ogrenebilirsiniz diye dusunuyorum.

En onemli kaynak benim icin dilbilgisi kitabi bakimdan

        Grundstufen-Grammatik'i

tavsitye ediyorum. Neredeyse her dile cevirilmis bir kitap ve olabildigince basit anlatiliyor hersey. Eger bu kitabi alip da anlamadiginiz bir sey olursa, buradan bana yazabilirsiniz bende yardimci olmaya calisirim.

Ikinci onemli kaynak olarak deutsche-welle sitesini siddetle tavsiye ediyorum, link:

       http://www.dw.de/

Gonul isterdiki turkce ogrenimi sunsun kendi icerisinde, fakat eger ingilizce alt yapiniz varsa icerisinde almancayi ogreten bolumu var, inanilmaz etkili. Bunun icin super bir ingilizceye kati surette gerek yok, basit bir ingilizce fazlasi ile yeter.

Bu iki kaynak disinda baska kaynaklara da elbette erisebilirsiniz, lakin bunlar fazla bile.

Elbette bu islerin basinda dogru bir sozluk bulmak gerekiyor. Kelimeleri olabilildigine etkili anlatan, karmasiklastirmayan ve mumkunse de deyimleri (redewendung) de kapsayan bir sozluk. Ben Pons ile basladim ancak size acikasi baska bir sozluk tavsiye ederim eger turkce-almanca istiyorsaniz.O da

     Karl Steuerwald Almanca-Turkce/Turkce-Almanca 
    Otto Harrasssowitz Verlag(Basim evi)

olacaktir. Bazen eski turkce terimler yer alir, ancak piyasadaki bir cok sozluge gore cok iyidir cok eski bir basim oldugu halde. Iyi olmasinin ardinda yatan neden, Karl beyin Turkiye'de kalip turk diliyle yakinlasmasindan gelir, kisaca.

Eger bulamaz iseniz cok sorun degil, pons langenscheid ya da farkli sozlukler de kullanilabilinir.

Sozlugu anlamli kilan elbette cumle ile ogretmesidir bana gore, cunku sadece kelime fazlasiyla yanlis anlamlari yol acabilir eger daha onceden her hangi bir yabanci dil ogrenmis iseniz ne demek istedigim yeterince canlanmistir beyninizde.

Bugun belki bircogumuz iOS(iphone)/Android(Samsung, htc,...) telefonlarinin uygulamalarini kullaniyoruz ancak turkce icin uygulamalar cooook yetersiz almanca konusunda. En iyisi sanirim almanca-almanca ve almanca-turkce uygulamasini beraber kullanmak.

Alternatif olarak

      http://www.dwds.de/

yukaridaki linki tavsiye ederim, ziyadesiyle mukemmel bir site. Kelimenin nasil kullanildigini cok etkili bir sekilde gosteriyor. Bir kac seviye cikarsaniz eger Almanca ogrenimde, daha da faydali olacagi asikar.

Tum degerli kaynaklari elde ettikten sonra, yapmaniz gereken bu kaynaklardan sonuna kadar faydalanmak ve duzenli bir sekilde kullanmak. Eger her iki gunde bir 1 saat ogrenim icin zaman ayirabilirseniz ve oncelikle www.dw.de ile baslarsaniz sizin icin kolay bir sureci baslatmis olursunuz. Bir ay bile calissaniz dw.de'de A2'den direk almanca kursunu baslayabilirsiniz. Boylece paraniz da cebinizde kalir.

Eger amaciniz sinav hazirligi ,testdaf/dsh, yapmak ise onunla ilgili de bir yazi yazmistim hazirlanirken onu da gozden gecirmenizi tavsiye ederim. Her sey'den once ne yapacaginiza karar veriniz efendim, ondan sonrasi kolay.

Tekrar vurgulamakta fayda oldugundan:

Yukaridaki kaynaklari bir ay uygulayin sonra dilinizdeki degisime bakin :), tam bir bitki pazarlama cumlesi oldu :

Simdilik kolay gelsin.

P.S: Sunu unutmayalim sevgili arkadaslar, bilgi paylasilmak icin vardir, paylasin, etrafinizdakileri gelistirin ve birakin onlarda sizi gelistirsin. Bu dunya artik birbirimizi hergun gorebilecek kadar kucuk ancak hala gizemlerle dolu olacak kadar buyuk bir gezegen.